Μια πληθωρική "Τελευταία απόστροφος"


Του Κώστα Θερμογιάννη

Το βιβλίο «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΣΤΡΟΦΟΣ» του Μάριου Λεβέντη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, είναι ένα μικρό θεατρικό έργο με μια πρωταγωνίστρια να γεμίζει πληθωρικά τη σκηνή με το βάθος των σκέψεων και των προβληματισμών που αναδεικνύονται μέσα από το κείμενο. Μικρό έργο σε έκταση, μεγάλο όμως σε έκφραση και νοήματα!
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Μαργαρίτα, πρώην υπάλληλος ταξιδιωτικού γραφείου με ταξιδιάρα ψυχή, όπως ο συγγραφέας αναφέρει στην αρχή του βιβλίου, κάπου στην Αθήνα, περιμένει την παρέα της για να γιορτάσει τον ερχομό της νέας χρονιάς. Έχει κάνει τις ετοιμασίες και περιμένει. Η αναμονή της όμως είναι μάταια γιατί μένει μόνη, δίνοντάς της την ευκαιρία να αρχίσει, μέσα από την αναπόληση, την κριτική μα κυρίως την αυτοκριτική και πολλές φορές τον αυτοσαρκασμό να περιγράφει τη ζωή της και τα περασμένα. Λάθη, αδυναμίες, ανασφάλειες, καλές αλλά κι άσχημες στιγμές θα περάσουν μέσα από το λογισμό της πρωταγωνίστριας και θα βγουν από μέσα της με λαχτάρα αναζητώντας την αυτό-λύτρωση. Μια εξομολόγηση εκ βαθέων σε μια συναισθηματικά φορτισμένη χρονική στιγμή, πάνω στο τελείωμα του παλιού χρόνου και τις απαρχές του καινούριου. Πάνω στη σκηνή μόνο η Μαργαρίτα και πάντα παρούσα μια βαλίτσα, τρανή υπενθύμιση της ανθρώπινης ανάγκης για αλλαγή, για εξιλέωση, για την αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο!
Ο Μάριος Λεβέντης γράφει εκπληκτικά! Αφήνει την πένα του να προσωποποιήσει τα άψυχα αντικείμενα και να τους δώσει ζωή κι ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Μπαίνει στον ψυχισμό του σύγχρονου ανθρώπου με τρόπο εντελώς αβίαστο και (προσπαθώντας ίσως να καταγγείλει τα κακώς κείμενα της συνήθειας και του συμβιβασμού) φέρνει τον αναγνώστη του, ενδεχομένως και τον θεατή αν δούμε το έργο επί σκηνής, μπροστά στις ευθύνες του και μπροστά στον εαυτό του. Τον κάνει δικαστή μα και δικαζόμενο ταυτόχρονα. Μέσα στην όποια αλληγορία του έργου, η λογοτεχνικά άρτια έκφραση δίνει μεγάλη ώθηση στις σκέψεις του και δια της πρωταγωνίστριας φανερώνει έναν φιλοσοφικά δομημένο τρόπο σκέψης.

Η «Τελευταία απόστροφος» είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που ο σοβαρός αναγνώστης θα πρέπει ίσως να μελετήσει ενδελεχώς και να έχει στη βιβλιοθήκη του. Η πολύ προσεγμένη έκδοση από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη σε συνδυασμό με τη μεγάλη δύναμη του κειμένου έχουν δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Είναι μεγάλη η περιέργειά μας να διαβάσουμε το επόμενο έργο του Μάριου Λεβέντη γιατί τούτο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, από έναν άνθρωπο που είναι μόλις είκοσι χρονών, μας γέμισε ελπίδα για το μέλλον. Κυριολεκτικά!